Над 12 000 чужденци от държави извън Европейския съюз са получили

...
Над 12 000 чужденци от държави извън Европейския съюз са получили
Коментари Харесай

Над 12 000 чужденци от държави извън ЕС са получили разрешение за работа у нас

Над 12 000 чужденци от страни отвън Европейския съюз са получили разнообразни по тип позволения за работа у нас в интервала 1 януари-17 ноември 2023 година Това сочат данните на Агенцията по заетостта, предоставени на Българска телеграфна агенция.

Броят на чужденците от трети страни, на които е възложен документ „ Разрешение за работа “ през този интервал, е 1556. Най-много са те от Турция (1309), Киргизка република (75) и Русия (43). За жители от Сърбия и Република Северна Македония (РСМ) са издадени надлежно 23 и 21 позволения. Строителството е главният бранш, в който тези служащи са заети. София, Пловдив, Варна, Бургас и Елин Пелин са градовете с най-вече издадени позволения от този тип, демонстрират данните на организацията.

На свободна процедура у нас до 17 ноември са пристигнали 7 души  - трима от Руската федерация, двама от Украйна, и по един от Сърбия и Япония. Те са намерили работа в областта на „ основаване и разпространяване на информация и креативен артикули “, както и в опазването на здравето. Основно работят в София и Варна.

От началото на годината до 17 ноември 6837 души от страни отвън Европейски Съюз са се записали за сезонна претовареност до 90 дни в България, осведоми още АЗ. Те са заети в хотелиерството и ресторантьорството, а също и в селското, горското и рибното стопанство. Работят най-вече в курортните комплекси „ Слънчев бряг “. „ Златни пясъци “, Албена, Несебър, Банско и Разлог. Сред тях най-вече са от Киргизка република (2033), от Турция (1364),  Молдова (1058). Има още и от Узбекистан и Казахстан.

 istock istock
На 3741 жители от Турция е предоставена регистрация на краткосрочна претовареност на командировани лица до 90 дни. Останалите страни с най-вече позволения от този тип са Китай (25), Косово (20), Сърбия (18) и Албания (11). Отново строителството е секторът, в който тези жители са наети. Те са се позиционирали най-вече в София, Пловдив, Варна, Бургас и Хасково.

Регистрираните за работа у нас чужденци с български генезис са 156. Най-много са те от Молдова (54), Русия (49), Сърбия (28), Украйна (19) и РСМ (5). Те са наети най-вече в търговията, преработващата индустрия, превоза и складирането и главно в Пловдив, София, Варна, Бургас и Пазарджик, сочат данните на АЗ.

Дирекция " Миграция " регистрира 2134 чужденци с право на дълготрайно престояване и работа

За Българска телеграфна агенция от дирекция „ Миграция “ към Министерство на вътрешните работи осведомиха, че към сегашния миг 2134 жители на трети страни са с предоставено право за дълготрайно престояване и работа на съображение на Закона за чужденците в Република България посредством „ Синя карта на Европейски Съюз “. През интервала 1 януари - 31 декември 2022 година е предоставено това право за на 1039 жители на трети страни. От 1 януари до 22 ноември т.г. такова право са получили 879 жители на трети страни. 

От Агенцията по заетостта показват, че дават на Дирекция " Миграция " документално мнение за достъп до пазара на труда в случаите на практикуване на трудова претовареност по отношение на издаване на " Единно позволение за престояване и работа ", за висококвалифицирана претовареност на чужденец по отношение на даване на " Синя карта на Европейски Съюз ", а също и за сезонна заетостта от 90 дни до 9 месеца. Сред случаите е и " вътрешнокорпоративен трансфер на ръководители/служители/стажанти ".

Двустранни спогодби 

От АЗ напомнят, че от 2011 година България и Израел имат подписана конвенция за ходатайство и краткотрайна претовареност на жители на двете страни. От ведомството показват, че българи могат да намерят краткотрайна работа в бранш строителство в Израел по специалности арматуристи, фаянсаджии, кофражисти и експерти по полагане на мазилки.

„ Проведени са 6 акции за набиране на претенденти, вследствие на които бяха утвърдени и отпътуваха на работа в Израел 1165 служащи “, разясняват от организацията.

 istock istock
В интервала 2013-2016 година дейностите по Спогодбата са били в застой. След обновяване на дейностите, е почнала нова процедура по набиране на претенденти и до началото на 2017 година в Израел са отпътували за работа 145 българи. Към сегашния миг няма дейни предложения, осведоми АЗ.

България и Молдова имат подписана Спогодба за контролиране на трудовата миграция. Документът се ползва за служащи за първичен интервал до една година, с опция за удължение за общ период до три години и за сезонни служащи за оптималния интервал според законодателството на приемащата страна. От пускане на дейностите по тази Спогодба са оповестени 493 предложения български работодатели за 2676 работни места. Молдовските жители, почнали работа у нас, са 282.

АЗ показва, че в развой на координиране и утвърждение са процедурите и документите по Спогодбата сред България и Армения, която е била подписана през февруари 2018 година Все още няма дефинитивно утвърждение на изпратените от България на Грузия формуляри по приложение на Спогодбата с грузинската страна. Спогодбата е подписана през 2019 година, а на 30 ноември 2021 година

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
По тематаКъде се търсят най-вече служащи Нарушени ли са правата на индийски служащи у нас
Източник: Българска телеграфна агенция
чужденци служащи трудова миграция .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   var qs2 = new Querystring(window.location.search.substring(1)); var pageNum = qs2.get( " page ", " 0 " ); var get_count_commentsNum; // var hash = window.location.hash; // Load comments var commentsRequest = function (article_id, get_count_comments, page) { // if (typeof get_count_comments == " undefined " ) { // get_count_comments = 0; // } // if (typeof page == " undefined " ) { // //get_count_comments = 0; // pageNum = 0; // } else { // pageNum = page; // } pageNum = page; if (pageNum == 0) { get_count_commentsNum = 0; $(`#commentsContainer` + article_id).html(` `); } else { get_count_commentsNum = 1; } //console.log(get_count_commentsNum); $(`#commentsContainer` + article_id).find(`.morecomments`).remove(); Щатски долар.post( " /comments/index/1 ", {comments: " 1 ", page: pageNum, articleId: article_id, linkTo: `//www.pariteni.bg/novini/rabota/nad-12-000-chuzhdenci-ot-dyrzhavi-izvyn-es-sa-poluchili-razreshenie-za-rabota-u-nas-247912`, csrf_test_name: `d2c2acdbcefb8a63875d9d0ade080770`, getCountComments: get_count_commentsNum }, function (data) { if (page!== " undefined " ) { $(`#commentsContainer` + article_id).append(data); } else { $(`#commentsContainer` + article_id).html(data); $(`.comments` + article_id).show(); } /*banner*/ // $(`.comments-item`).not(`.answer`).each( function(index,element) { // if(index % 4 == 0 && index!=0 && typeof page == " undefined " ){ /
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР